YB and kitten

Kundaliinijooga Yogi Bhajanin opetusten mukaan®

Kundaliinijoogasta löydät kehon ja mielen voimia vahvistavat asana- ja pranayamaharjoitukset, syvälle vaikuttavat meditaatiot joihin on helppo päästä mukaan ja uudistavat syvärentoutukset. Kaikki harjoitukset vahvistavat ja puhdistavat hermostoa, tasapainottavat aineenvaihduntaa ja hormonitoimintaa, vahvistavat ja notkistavat lihaksia ja kudoksia syvältä saakka. Harjoitukset selkeyttävät mieltä ja lisäävät tahdonvoimaa, ja niinpä kundaliinijoogaa nimitetäänkin tietoisuuden joogaksi, joka yhdistää yin- ja yang-joogan.

eight limbs soloHarjoituksessa poistetaan kehon ja mielen esteitä energian esteettömälle virtaukselle. Kun energiakanavat, nadit, avautuvat, keho ja mieli toimivat niinkuin on tarkoituskin. Tarkoituksena on tasapainottaa elintoimintoja ja mielen liikkeitä niin, etteivät kehon kolotukset ja mielen levottomuus häiritse tietoisuuden kohoamista.Voit saada käyttöösi kaikki voimavarasi ja muistaa, minkälainen ihme nimeltä ihminen sinä oikein alunperin oletkaan..

YB rieKundaliinijooga yhdistää tekniikoita, jotka Yogi Bhajan eli Siri Singh Sahib Bhai Sahib Harbhajan Singh Khalsa Yogiji on avannut tarkasti varjellusta perinteestä käyttöömme haastavan Kalojen ajan ja Vesimiehen ajan taitteessa.

KRI logoShabad Deep Kaur on opiskellut kundaliinijoogaopettajaksi Kundalini Research Institute’n koulutuksessa, Yogi Bhajanin perustamassa Guru Ram Das Ashramissa New Mexicossa, USA:ssa.

 

Mitä sana ’kundaliini’ tarkoittaa?

kundalini serpentSyntyessään jokainen meistä on kosketuksessa runsaan energian lähteeseen, jota nimitetään kundaliiniksi. Kundaliinijooga on saanut nimensä siitä, että harjoituksen tarkoituksena on avata kundaliinienergia kulkemaan kaikkien chakrojen läpi ja tasapainottamaan ne. Kundaliinienergia ei ole sitä energiaa, joka meissä tavallisesti virtaa. Huomaat eron kyllä siinä vaiheessa, kun harjoitus avaa keskimmäistä energiavirtausten kanavaa sushmunaa.

Kundaliini on myös hellittelynimitys omalle sielullemme. Tämä kertoo siitä, että kundaliinienergian lähde ei ole fyysisessä kehossamme, vaan korkeammassa olemuksessa, joka on yhteydessä maailmankaikkeuden henkeen ja siihen osaan itseämme, jota voidaan nimittää sieluksi. Kosketus tähän energiaan saattaa tuntuakin aivan siltä kuin tapaisi kauan kadoksissa olleen rakastetun. Monet kuvaavat tätä kokemusta kotiinpaluuna.

Kundaliinienergian käyttöön saaminen edellyttää siis tasapainoa ja henkisellä tasolla vapautumista kahtiajaoista, jotka jännittävät energiaa jokapäiväisessä elämässä. Joogafilosofiassa selitetään, että kaikki fyysisessä maailmassa olemassaoleva on syntynyt Shivan ja Shaktin erosta, puhtaan tietoisuuden ja puhtaan energian eroamisesta. Nämä voimat pyrkivät jatkuvasti yhdistymään, ja niiden synkronoinnista on tavallaan kundaliinijoogassakin kysymys.

quetzalcoatlKuvauksia tästä suuresta voimasta löytyy kaikista kulttuureista. Japanilaiset nimittävät sitä sanalla ’ki’, kiinalaiset käsitteelä ’chi’, Kalaharin autiomaan Kung-kansa tunsi voiman nimellä ’n’um’. Intian muinaista perinnettä säilyttänyt hindulaisuus kuvaa kundaliinia usein kolme ja puoli kertaa kerälle kiertyneen käärmejumalan muotoisena, samoin kuin meksikolaisten käärmejumala Quetzalcoatl.

Kunti and KarnaMahabharata, Intian kansalliseepos, kertoo tarinan kuningatar Kuntin, Äiti Maan ja Auringon jumalan lapsen syntymästä: kun Kunti oli vielä nuori prinsessa, suuri guru Durvasas vaikuttui prinsessan ystävällisyydestä ja opetti hänelle mahtavan mantran. ”Jos lausut tämän mantran, itse Auringon jumala laskeutuu luoksesi yöllä, ja seuraavana päivänä synnytät Auringon jumalan lapsen.” Näin tapahtui, ja Kunti laski lapsen korissa ajelehtimaan Yamuna-jokea pitkin Gangesiin. Löytölapsi sai nimekseen Karna, ja hänestä kasvoi mahtava valon sotilas. Sanotaan, että sana kundaliini johtuu juuri kuningatar Kuntin nimestä ja hänen poikansa Karnan nimestä taas niin Job, Mooses kuin Jeesuskin.

© Shabad Deep Kaur (Teija Enoranta) 2014

Suomen Kundaliinijoogayhdistys r.y.