Kirtan & Joogatyöpajat

Seuraa Brahm Giania Facebookissa!

Brahm Giani -yhtye

Solea Sukhmani Santala, harmoni, kitara, laulu
Tuomas Ailasmaa, djembe, harmoni, kitara, laulu
Martti Vayu Mäkinen, basso
Ilaria Tucci, kitara ja laulu
Teija Enoranta Shabad Deep Kaur, harmoni ja laulu
Ella Paalanen, laulu

Brahm Giani Facebookissa

kirtanin jälkeen 031015Shabad Deep Kaur & Brahm Giani:
Kundaliinijoogan kipinää
Kundaliinijoogaa musiikin maagisissa rytmeissä! Haluatko tilata tapahtumaasi joogasession, johon elävä musiikki tuo huiman energian? Ota yhteyttä! Soita Shabad Deep Kaur (Teija Enoranta) 040 5131516 tai meilaa teija.enoranta@gmail.com

kirtan w Michael 050715Mitä kirtan on?

Kirtanissa lauletaan mantroja kirtania johtavien muusikoiden kanssa vastaamalla heidän laulamaansa mantraan toistamalla sama mantra. Vuorolaulu jatkuu yhä uudelleen ja uudelleen, joten mantraan on helppo päästä mukaan. Kirtan kuljettaa meitä sisäiseen hiljaisuuteen ja tyyneyteen kohottamalla energiaa, hiljentämällä mielen liikkeitä ja avaamalla tietä oman olemuksen ytimeen.

Jokainen meistä tulee kirtaniin omana itsenään ja voi osallistua omalla tavallaan. Voit laulaa mukana, kuunnella, olla hiljaa. Jos sinulla on rytmisoittimia, joita on helppo kuljettaa, tuo ne mukanasi ja osallistu rytmin luomiseen!

Sri Swami Satchidananda Gurudev kertoo kirtanista:
”Läpi historian ihmiset ovat ilmentäneet sisintä henkisyyttään musiikissa ja äänivärähtelyssä. Äänirituaaleja löytyy kaikista maailman uskonnoista ja kulttuuritraditioista. Sukupolvi toisensa jälkeen myös joogit ovat omistautuneet kehittämään tätä perinnettä, jota kutsutaan kirtaniksi sen sanskriitinkielisen nimen mukaan. Mantraa voi pitää omistautuneena ilmaisuna siitä kaipuusta, joka vetää meitä kohti yhteyttä pyhään. Mantra voi olla iloinen laulu tai ylistys tai suojelun ja johdatuksen pyyntö. Omistautunut mantraaminen on transformatiivista; se saa aikaan muutoksen, joka kohottaa mielialaa ja täyttää sydämen puhtaalla rakkaudella.

Kirtanilla on tehokkaita, hienovireisiä vaikutuksia. Kirtan on tietynlainen syvä meditaatio, jossa voi kokea syvän äänielämyksen. Mantran toistaminen voi tuoda terveyttä, onnea, rauhaa ja runsautta. Mantraaminen rauhoittaa hermoja, puhdistaa tunteita ja avaa sydäntä.”

Kirtan avaa sydäntä ja tuo tasapainoa elämään

Kirtana (tai kirtan, niinkuin suomeksi myös sanotaan) on yksi bhakti-joogan yhdeksästä harjoituksesta. Kirtanissa lauletaan kirtanistan tai kokonaisen kirtan-yhtyeen johdolla mantroja, jotka ovat usein hyvin yksinkertaisia melodialtaan ja rakenteeltaan, niin että niihin pääsee helposti mukaan. Kirtanin teho perustuukin paljolti toistoon, joka johtaa meditatiiviseen mielentilaan. Usein kirtanissa lauletaan vuorotellen kirtanistan kanssa niin, että toistetaan juuri kuultu säkeen pätkä, tai sitten kaikki yhdessä. Lauluäänellä ei ole niin väliä. ”Suokaa anteeksi, että kuulostan sammakolta, mutta haluan laulaa korkeimman nimeä kanssanne”, tapasi Sri Swami Satchidananda aloittaa johtamansa kirtanit.

Kirtan auttaa löytämään yhteyden rakkauteen ja antautumiseen omalle korkeimmalle sielulleen. Arkielämää kirtan voi helpottaa laukaisemalla lukittuneita tunteita ja nostamalla pintaan iloa ja keveyttä. Kirtan kuljettaa meitä sisäiseen hiljaisuuteen ja tyyneyteen kohottamalla energiaa, hiljentämällä mielen liikkeitä ja avaamalla tietä oman olemuksen ytimeen. Kirtan purkaa kielteisiä tunteita – kateutta, vihaa, himoa, itsekkyyttä ja ylpeyttä nostaen esiin kiitollisuutta ja antaumusta.

Vaikka kirtanissa on meditaatiota muistuttavia piirteitä, ollaan siinä kuitenkin tässä maailmassa ja muiden ihmisten kanssa vuorovaikutuksessa. Kaikki saavat vapauden ilmaista itseään omalla tavallaan ja tuntea olevansa yhdessä toisten kanssa sellaisena kuin todella on. Kukaan ei arvostele toista, ja monelle kirtan onkin ollut käänteentekevä tilaisuus löytää yhteys myös omaan ääneen. Kaikkien äänet yhdessä sulautuvat yhdeksi uudeksi ääneksi, jota ei Korkein meissä voi olla tunnistamatta.

Bhakti-joogan tavoitteena on omistautua korkeimmalle niin, että voi hylätä kaikki pelot ja huolet. Silloin voi saada kokemuksen hyvin aidosta, pyyteettömästä rakkaudesta – eikä vain kirtanissa, vaan aivan arkipäiväisessä elämässä. Bhakti-joogan sanotaan olevan neljästä joogapolusta helpoin tie valaistumiseen. Hatha-jooga ja raja-jooga edellyttävät melkoista mielenlujuutta ja fyysistä terveyttäkin, jnana-jooga kirkasta mieltä ja älykkyyttä, kun taas bhakti-joogan ainoa edellytys on löytää oma avoin ja rakastava sydän. Voi kuitenkin olla, että myös pyyteettömälle rakkaudelle antautuminen voi olla vaikea tehtävä. Tälle joogapolulle lähteminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se pitäisi heti hallita. Ehkä tämä lähestymistapa kutsuukin erityisesti kaikkia, jotka kokevat sydämen äänen kuulemisen vaikeaksi.

Miten kirtan vaikuttaa?

Kirtanin vaikutukset ovat myös fysiologisia. Mantra tuottaa äänivärähtelyä, joka stimuloi aivolisäkkeen hormonituotantoa. Aivolisäke sijaitsee suoraan kitalaen yläpuolella, ja mantratessa siihen vaikuttavat niin äänivärähtely kuin kielen painallukset kitalaen akupisteisiin hampaiden takana. Kun aivolisäke virkistyy toimimaan, se antaa sysäyksen koko umpieritysrauhasten järjestelmälle tuottaa vastustuskykyä ja hermostoa vahvistavia hormoneita. Oikein toimiessaan kehon järjestelmät pystyvät suojelemaan meitä sairauksilta ja kielteisiltä ajatuksilta. Koska olemme samaa energiaa ja värähtelyä kuin kaikki ympärillämme, meidän värähtelymme vaikuttaa fyysisen kehon lisäksi laajasti mieleen, sieluun ja DNA:han raviten ja eheyttäen sitä. Jokainen solu sinussa itsessäsi ja maailmassa ympärillä vastaa mantraan.